Titel: Handlanden Dahlström här i socknen …….

Meddelare: Jakob Arvid Strandell  År: 1912

Socken/stad: Skön

Handlanden Dahlström här i socknen dog på 1870-talet. Man sade att han hade "spiritusen". Den liknade en spindel, förvarades i en dosa och drog pengar åt Dahlström. Det skulle vara alldeles omöjligt för honom att bli fri spiritusen. Om han än kastade dosan i elden eller i sjön, så hade han den i nästa ögonblick i sin ficka. - Dahlström skulle var julafton ha besök av fan. Den kom till honom som en stor, svart hund. Till slut blev Dahlström så led åt detta sällskap, att han måste påkalla prästens hjälp att bli kvitt den den onde. Så har det berättats, men jag vet inte, om det är sanning.

Ur Hammarstedtska arkivet: Övernaturliga väsen.